De werking van kurkuma bij overgewicht en obesitas

Van kurkuma is bekend dat het effectief kan worden toegepast bij tal van gezondheidsaandoeningen. Minder bekend maar niet minder krachtig is de werking van kurkuma als het gaat om gewichtsverlies en lichaamsvet.

Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat kurkuma op een verantwoorde wijze toegepast kan worden om ongewenst lichaamsvet te verminderen, door de weerstand tegen insuline en bloedglucose te overwinnen. De lichaamsvet-bestrijdende werking van curcumine, het meest actieve bestanddeel van kurkuma, geniet dan ook steeds meer belangstelling vanuit de regulier medische wetenschap.

Obesitas
Zwaarlijvigheid ofwel obesitas is een medische aandoening waarbij er sprake is van een overmatige opeenstapeling van lichaamsvet en kan vele risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Over de hele wereld hebben 1,9 miljard volwassenen en 42 miljoen kinderen te maken met obesitas.

Obesitas is een steeds groter wordend probleem, zowel sociaal als medisch. Het betreft niet zomaar overgewicht zoals door extra spier- bot- of waterretentie maar het betreft overmatig overgewicht. Naast een slecht dieet kan obesitas worden veroorzaak door overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicijnen (zoals statines/cholesterolverlagers), menopauze en een te trage schildklier. Een belangrijke eerste stap bij het bestrijden van overgewicht en/of obesitas is uiteraard een gezond dieet, lichaamsbeweging en in bepaalde gevallen een verandering van levensstijl.

Overmatig overgewicht en/of obesitas kan worden vastgesteld door het hanteren van de BMI (Body Mass Index), bij een BMI die hoger is dan 25 wordt gesproken van overgewicht en bij < 30 kan de diagnose obesitas worden gesteld, hoewel e.e.a. uiteraard ook afhankelijk is van andere factoren zoals bepaalde aandoeningen en de verdeling van vet. Mensen met veel overgewicht en obesitas zijn vatbaar voor aandoeningen zoals diabetes type 2, hartaandoeningen, beroert, hoge bloeddruk, osteoartritis, galstenen, leverproblemen, slaapapneu en cholesterolproblemen.

Kurkuma en gewichtsverlies
Vetverbranding is cruciaal voor gewichtsverlies. De lever is het orgaan dat essentieel is voor vetverbranding. Studies hebben vastgesteld dat wanneer de lever beschadigd wordt, het ontgiftingsproces vermindert. Kurkuma kan de lever ontgiften en beschermt tegen de beschadiging van cellen veroorzaakt door bv. toxische omgevingsfactoren, vrije radicalen etc. Van curcumine is bekend dat deze ontstekingsremmende en insuline resistente eigenschappen bezit waardoor het potentieel zou kunnen werken om overgewicht tegen te gaan. Deze werking is onderzocht in diverse studies waarbij het effect van inname van curcumine door mensen met fors overgewicht en/of obesitas gedurende een bepaalde periode gemeten werd.

Een van deze studies onderzocht de effecten van kurkuma bij mensen met fors overgewicht (BMI tussen 25 en 25,9) die gelijktijdig een verandering van levensstijl ondergingen (gezonder dieet, lichaamsbeweging etc.) gedurende een periode van 60 dagen. De deelnemers hadden niet eerder gebruik gemaakt van ontstekingsremmers en hadden geen voorgeschiedenis van diabetes, lever-, nier- of hartaandoeningen.

Studie
In deze studie lag de focus vooral op glucose-intolerantie en insuline resistentie bij mensen met overgewicht.

Tijdens dit onderzoek werden na respectievelijk 30 en 60 dagen antropometische tests (taille, heup, lichaamsgewicht etc.) verricht om de resultaten te meten. Na 30 dagen om het effect van veranderingen in levensstijl (voeding, lichaamsbeweging etc.) te kunnen controleren en na 60 dagen om het effect van curcumine te controleren. Van de 44 deelnemers kregen 22 deelnemers na 30 dagen curcumine toegediend (2 x per dag gedurende 30 dagen) en de overige deelnemers kregen een placebo supplement.

Resultaten
Tijdens de eerste 30 dagen van de studie was er sprake van gemiddeld 1,88% gewichtsverlies, 2,10% BMI reductie en 0,70% vetverlaging, 2 cm afname in heup en taille in beide groepen. De veranderingen in levensstijl hadden dus wel resultaat maar lieten nog geen drastische veranderingen zien.

Dit was wel het geval na 60 dagen. Toen was er bij de deelnemers die curcumine hadden genomen sprak van 4,91% gewichtsverlies, 6,43% afname in BMI,  8% vetafname en 4% afname in de taille. In de groep met deelnemers die een placebo kregen werden geen significante veranderingen waargenomen.

Verder liet het onderzoek zien, op basis van 60 dagen van observatie, dat er sprake was van 1 kg gewichtsverlies om de 10 dagen. De eerste 30 dagen was het gewichtsverlies ongeveer 500 gram om de 10 dagen door veranderingen in het dieet en levensstijl en de daaropvolgende 30 dagen was dit ongeveer 1,3 kg. om de 10 dagen bij een combinatie van het gebruik van curcumine alsmede veranderingen in dieet en levensstijl.

Bruin vet en wit vet
Ons lichaam bevat 2 soorten vet, namelijk wit en bruin vet. Ons lichaam slaat een teveel aan energie om in wit vet of bruin vet. Wit vet veroorzaakt vetopslag, met name rond middel (zwembandjes). Bruin vet daarentegen behoort tot de categorie ‘goede vetten’. Dit veroorzaakt geen gewichtstoename en wordt omgezet in thermische of warmte-energie. Het blijkt dat curcumine wit vet omzet in bruin vet door de expressie van bruine vetgenen te verbeteren.

Conclusie
Deze studie wijst dus uit dat curcumine invloed heeft op gewichtsbeheersing bij mensen die tevens rekening houden met voeding en levensstijl. Verandering van levensstijl is een geleidelijk proces en resultaten hebben dus wat tijd nodig. Een combinatie van een gezondere levensstijl en voeding en regelmatige/dagelijkse inname van curcumine kunnen in relatief korte tijd positieve veranderingen bij gewichtsverlies bewerkstelligen.

Cucumine heeft een ontstekingsremmende werking en antioxidante effecten in vetopslag en vetweefsels; het verhoogt het niveau van adiponectine (ontstekingsremmend hormoon) in vetweefsels, dit helpt bij het verminderen van adipocyten (vetcellen).

Meer dan 13 andere wetenschappelijke studies hebben de soortgelijke conclusie getrokken dat de inname van kurkuma direct geassocieerd wordt met een verhoogd gezond vetverlies en een vermindering van insuline problemen. Bovendien brengt het gebruik van kurkuma geen gezondheidsrisico’s met zich mee, in tegenstelling tot het gebruik van synthetische medicijnen of middelen om af te vallen.

Graag willen we benadrukken dat kurkuma geen ‘wondermiddel’ is om af te vallen, maar het kan wel een krachtige ondersteuning bieden. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben, eet bij voorkeur zoveel mogelijk biologisch, drink voldoende water en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Bronnen:
https://www.turmericforhealth.com/scientific-research-on-turmeric/curcumin-formulation-aids-in-weight-management
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26592847
http://naturalsociety.com/turmeric-a-superfood-secret-for-healthy-fat-loss/
http://naturalmentor.com/why-turmeric-is-the-ultimate-weight-loss-food/