Item over kurkuma in uitzending van Zorg.nu

Hoewel kurkuma reeds van oudsher veelvuldig wordt gebruikt in tal van gerechten en daarnaast vele gezondheidstoepassingen kent, waren tot voor kort veel mensen niet of nauwelijks bekend met het feit dat kurkuma zeer effectief kan worden gebruikt bij de behandeling van gezondheidsklachten- en/of aandoeningen. Gelukkig begint daar nu langzaam maar zeker verandering in te komen. Ook de reguliere media, hetzij met enige voorzichtigheid besteedt af en toe aandacht aan kurkuma.

Begin dit jaar werd er een oproep geplaatst op zorg.nu over het gebruik van kurkuma. Gezien de positieve reacties die wij van onze klanten ontvangen, over het gebruik en de resultaten die sommigen hierbij bemerken hebben wij op de oproep gereageerd. Naar aanleiding daarvan zijn wij uitgenodigd om mee te praten in het programma betreffende het item over kurkuma op dinsdag 14 februari jl.

In de uitzending kwamen 2 wetenschappers aan het woord. Ondanks de vele gepubliceerde wetenschappelijke studies over kurkuma/curcumine en praktijkervaringen van gebruikers was de ene wetenschapper in het algemeen niet overtuigd van de effectieve werking van kurkuma op de gezondheid.

De andere wetenschapper die tijdens de uitzending aan het woord kwam, Michal Heger van de afdeling Experimentele Chirurgie van het AMC, is wel overtuigd van de positieve werking van kurkuma op de gezondheid. Op de vraag waar kurkuma goed voor is vertelt hij: “dat je dan kunt denken aan depressie, artritis en darmontsteking. Daar hebben placebo controlled double blind randomized clinical trials onomstotelijk uitgewezen dat het dagelijks gebruik van curcumine een positief effect heeft op de gezondheid”.

Hoewel de praktijk veelvuldig de effectiviteit van kurkuma aantoont en er reeds vele wetenschappelijke studies gepubliceerd zijn (op bv. PubMed) is het zeer wenselijk dat meer aandacht voor komt vanuit de regulier medische wetenschap. Daarom is het van belang dat mensen als Michal Heger (die zich belangeloos inzet om de effectieve werking van curcumine aan te tonen) alle mogelijkheden krijgen om dit onderzoek te doen in het vertrouwen dat daar mooie en belangrijke resultaten uit voort zullen komen.

Het item over kurkuma is te bekijken via onderstaande link en begint op 24:15 minuten.

https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/16-02-2017/kurkuma/