Dosering & veiligheid kurkuma

Langdurige, dagelijkse, relatief lage concentraties kurkuma hebben een beschermend en preventief effect op meerdere vlakken. Er is geen standaard dosering maar aanbevolen wordt 400-600 mg. 1 tot 3 x per dag te nemen, afhankelijk van de toepassing (preventief, ondersteunend of ter bevordering van het zelfgenezend vermogen van het lichaam).

De werking van kurkuma wordt versterkt door er een beetje zwarte peper (piperine extract) aan toe te voegen (in onze capsules is reeds piperine toegevoegd). Kurkuma kan het beste tijdens de maaltijd (beter niet op nuchtere maag) worden ingenomen en bij voorkeur met een dessertlepel kokosolie aangezien de kurkuma dan nog vele malen beter door het lichaam wordt opgenomen en de werkzaamheid hierdoor verhoogd wordt.

 

Mensen met galstenen, nierstenen of cholestase, zwangere vrouwen en kinderen kunnen beter geen kurkuma gebruiken, of in overleg met een arts. Het is zaak op te letten met het gebruik van kurkuma bij het gelijktijdig gebruik van (zware) medicijnen. Kurkuma kan ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen niet meer werken waardoor het in dit geval tevens raadzaam is het gebruik van kurkuma met een arts te overleggen. Kurkuma kan bloedverdunnend werken dus mensen die bloedverdunners slikken dienen het gebruik van kurkuma ook te overleggen met een arts. Ook indien men een kinderwens heeft en probeert zwanger te worden, is het gebruik van kurkuma af te raden, omdat het vermoeden bestaat dat kurkuma, hoewel in relatief hoge dosissen, als anticonceptiemiddel kan werken.