5 heerlijke en gezonde kurkuma recepten

  1. Gouden melk (Golden Milk)Ingrediënten:
  • 1 kop amandel,- haver- of speltmelk
  • 1 theelepel kurkuma of 1 kurkuma capsule
  • Snufje zwarte peper
  • Snufje kaneel
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel kokosolie
  • Verse gember

Bereiding:
Verwarm de melk in een pannetje. Voeg hier 1 theelepel kurkuma en wat zwarte peper of de inhoud van 1 kurkuma capsule aan toe. Roer hier een theelepel honing en een snufje kaneel en desgewenst wat verse gember en een beetje kokosolie doorheen klaar is dit gezonde drankje.

 

  1. Kurkuma-Kokos soepIngrediënten:
  • 1 (medium) ui
  • 3 wortelen, geschild en gesneden
  • 3 stengels selderij
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel gerookte paprika of 1 gebakken paprika
  • Halve theelepel zwarte peper
  • 250 ml. bouillon
  • 250 gram linzen of kikkererwten
  • 500 gram spinazie, andijvie of andere groene groente
  • 250 ml. Kokosmelk
  • 1 eetlepel kokosolie

Bereiding:
Verwarm de olie in een pan. Voeg de ui toe en bak deze in paar minuten glazig. Voeg de wortels, selderij en groene groente toe en verwarm deze 5 minuten tot de groenten wat zachter zijn. Snij of pers de knoflook en doe deze samen met de kruiden erbij en roer 1 minuut door. Voeg de linzen/kikkererwten, bouillon en kokosmelk toe en laat op een laag pitje met af en toe roeren ongeveer 25 minuten zachtjes door sudderen.

 

  1. Kurkuma pannenkoeken

    Ingrediënten:
  • 2 eetlepels kurkuma
  • Half kopje ongezoete appelmoes
  • 1,5 kopje havermoutbloem
  • Half kopje amandel,- haver- of speltmelk
  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop
  • Halve eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • Halve theelepel kaneel
  • Snuf zwarte peper
  • ¼ theelepel (verse gember)
  • Desgewenst 1 geklopt ei

Topping:

  • 100 ml. yoghurt
  • 100 ml. kokosmelk
  • 2 appels in kleine stukjes
  • 100 gram gehakte notenmix

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot een glad beslag. Verhit wat olie of roomboter in een pan en verspreid het gelijkmatig over de een kleine koekenpan, aangezien het beslag dikker is dan gebruikelijk zullen ook de pannenkoeken dikker zijn. Bak beide kanten tot ze gelijkmatig lichtbruin zijn.

Meng de yoghurt met de kokosmelk, voeg daar de stukjes appel en gehakte notenmix aan toe en bedek de bovenkant van de pannenkoeken met deze lekkere topping. Eet smakelijk!

 

  1. Kurkuma omelet met tomaten en uiIngrediënten:
  • 4 grote eieren
  • Flinke snuf zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ theelepel mosterdzaad of een halve theelepel mosterd
  • 2 theelepels kurkuma of 4 kurkumacapsules
  • 2 fijn gesneden uien
  • 2 fijn gesneden zachte tomaten
  • Snufje zwarte peper
  • Basilicum kruiden of verse basilicum

Bereiding:
Klop de eieren los en voeg zout toe. Verhit de olie in een koekenpan tot deze matig heet is, verwarm hierin mosterdzaad/mosterd en kurkuma tot een papje ontstaat. Voeg de uien toe, roer even en voeg de tomaten toe. Giet vervolgens het eimengsel in de pan en verdeel deze gelijkmatig en roer door zodat het eimengsel en het papje met elkaar vermengd zijn. Verwarm dit mengsel verder op laag vuur en duw ongeveer 30 seconden met een spatel vanaf de zijkant naar binnen.  Als de omelet aan de onderkant gaar is vouw je deze dubbel, haal dan de pan van het vuur en laat nog 30 seconden nagaren. Garneer met verse basilicumkruiden of sprenkel er wat basilicumkruiden over heen.

 

  1. Pittige quinoa met kurkumaIngrediënten:
  • 200 gram quinoa
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel kurkuma/3 kurkuma capsules
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel cayennepeper (naar smaak)
  • 1 gebakken paprika
  • 100 gram walnoten of pecan noten
  • tuinkers
  • Eventueel nog wat andere groenten naar smaak

Bereiding:
Doe de quinoa samen met de kurkuma, komijnzaad en cayennepeper in de pan, voeg 2,5 keer het gewicht van de quinoa aan water toe en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bak intussen de paprika met ui, doe hier na 1 minuut de noten bij, roer nog 1 minuut door en voeg deze aan de quioa toe als deze klaar is. Garneer met tuinkers.


Vanzelfsprekend is het aan te raden om ingrediënten van biologische afkomst te gebruiken. Eet smakelijk!